Siirry sisältöön

Miten vuokra-asuntoa haetaan?

Kuvassa on kuvitteellisen Epun tarvitsemat tukipolut töiden etsintään ja asumiskuvioihin ensimmäistä kertaa omilleen muutettaessa ammattilaisten avustamana. Kuva on pienoiskuva Epun tukipolut -kaaviosta, joka löytyy sivulta pdf:nä.

Eppu, 18, etsii töitä ja stressaa niiden löytymistä. Muutto kotoa oli iso juttu, johon liittyvistä arkisista asioista Eppu olisi kaivannut lisää tietoa.

”Valmistuin ammattiopinnoista 18-vuotiaana, ja muutin ensimmäistä kertaa pois kotoa.  En ollut koskaan aiemmin ajatellut, millaisia asioita yksin asumiseen liittyy. Miten vuokra-asuntoa haetaan ja miten sen voi saada? Mitä kaikkia sopimuksia pitää tehdä? Miten rahat riittävät vuokranmaksuun, jos asuu yksin ja ei ole töissä?

En löytänyt heti töitä. Se huoletti ja stressasi. Tuntui, että jokaiseen työpaikkaan vaadittiin aiempaa työkokemusta ja hakijoita oli paljon.

Liikunta on minulle henkireikä, mutta maksuttomia harrastusmahdollisuuksia on vain vähän. Aloitin kansalaisopiston kurssin, mutta siellä ei ollut muita oman ikäisiä.

Tapaisin mielelläni saman ikäisiä nuoria, mutta tuntuu, ettei täällä ole paikkaa vapaamuotoiselle ja rennolle hengailulle. Ostoskeskuksessa aikuiset katsovat vihaisesti, vaikka haluaisimme vain istua lämpimässä ja jutella.

Usein ilta päättyy siihen, että meidät häädetään pois. Olen yrittänyt käydä juttelemassa asiasta henkilökunnan kanssa, mutta minua ei kuunnella. Miten saisin ihmiset ymmärtämään? Kunpa meiltäkin kysyttäisiin joskus mielipiteitä ja kokemuksia.”

Epun tarinaan on yhdistetty aineksia eri nuorten kokemuksista, joita kerättiin Nuorten kevyet palvelupolut -hankkeen työpajoissa syksyllä 2018. Nuorten henkilöllisyyden suojelemiseksi hanke ei julkaise yksittäisten nuorten tarinoita.

 

Joskus tieto asioista riittää

Kevyellä ohjauksella ja neuvonnalla on iso merkitys arjen pärjäämisessä. Nuorille tarvitaan tietoa sekä opastusta helposti lähestyttävässä muodossa taloudesta, asumisesta ja mahdollisista tuista.

Elämisen taitoja koulussa

  • Elämäntaidot-oppiaine peruskoulussa
  • Kurssi itsenäistymiseen liittyvistä asioista ammattiopinnoissa

Neuvoja asumiseen Nuorisoasunnoilta

  • Tuki asumisneuvojalta asunnon etsintään
  • Talotutor auttoi muutossa ja järjestää tapaamisia asukkaille.

Tukea työnetsintään Te-palveluista

  • Te-palvelujen oma työntekijä auttoi etsimään työpaikkoja.
  • Puhelimeen ladattavasta sovelluksesta lisätietoja tukien hakemisesta ja yhteys ohjaajiin nopeasti.

Vaikuttamisen mahdollisuuksia Ohjaamossa

  • Mukaan Ohjaamon nuorten kehittämisryhmään
  • Aloite yhden nuorisotilan sijoittamista ostoskeskuksen yhteyteen
  • Työttömien liikuntapassi, jolla pääsee maksutta kuntosalille

 

64 000 nuorta eli 8 prosenttia 18–29-vuotiaista sai vähintään yhden maksuhäiriömerkinnän vuonna 2017. (Suomen asiakastieto)

Voit ladata käyttöösi pdf-tiedostot Epun tukipolusta, tarinasta ja ratkaisujen tiivistelmästä.